Regeling na einde wettelijke of feitelijke samenwoning
In het Belgische recht wordt gesproken over drie statuten indien u op een duurzame wijze met een andere persoon gaat samenwonen (om een gezin te vormen):
- het huwelijk
- de wettelijke samenwoning
- en de feitelijke samenwoning
Wat betekent wettelijk samenwonen?
Gaat u bij het samenwonen met uw partner wel langs bij de burgerlijke stand om een verklaring af te leggen, dan bent u wettelijk samenwonend. Met dat statuut hebt u nagenoeg dezelfde rechten en plichten als een getrouwd koppel.
De huishoudelijke uitgaven en het onderhoud van het gezin zijn een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, waarbij elke partij zijn of haar inbreng doet. De woning geniet bijzondere bescherming. Specifieke afspraken daaromtrent, alsook welke eigendommen wie toebehoren, kunnen vastgelegd worden in een samenlevingsovereenkomst.
Wat betekent feitelijk samenwonen?
Als u gaat samenwonen zonder een verklaring van wettelijke samenwoning af te leggen bij de gemeente, dan vormt u een ‘feitelijk’ gezin. Gezien er geen formaliteiten aan dit statuut verbonden zijn, blijven de rechten en plichten beperkt. Dat betekent ook dat u niet van elkaar kunt erven en dat wanneer de relatie afloopt, ieder zijn eigendom behoudt. Denk er ook aan om uw huurovereenkomst in het kader van het beëindigen van de feitelijke samenwoning nog even te bekijken.
Bent u feitelijk samenwonend en koopt u samen een huis of appartement? In die situatie raden we steeds aan een extra clausule op te nemen in de aankoopakte. Het zogeheten beding van aanwas of in de volksmond ‘een tontine’ beschermt ongehuwde partners. De langstlevende partner erft dan automatisch het vruchtgebruik op de woning, weliswaar na betaling van de registratierechten op het deel van de overleden partner. Een beding van aanwas is enkel mogelijk wanneer elke partij de helft van het onroerend goed verwerft.
Wat als u en uw partner uit elkaar gaan?
Gehuwde koppels kunnen scheiden indien hun relatie ten einde zou komen. Maar hoe gaat dit nu bij samenwonende koppels? Ook bij feitelijke en wettelijke samenwoning kunnen er aanspraken worden geformuleerd en moet er een regeling worden gemaakt omtrent de kinderen. Het kantoor kan u steeds bijstaan in een bemiddelende functie of tijdens een juridische procedure bij een:
- vordering tot vereffening-verdeling mede-eigendom roerende of onroerende goederen zoals geld, aandelen, meubels
- vordering tot betaling van schuldvorderingen
- vordering tot gedwongen overname van aandelen
- vordering tot schadevergoeding indien de beëindiging van de relatie een fout behelst (vb. partnergeweld, feiten gepleegd op kinderen of familieleden…)