Koop en verkoop – De Woningbouwwet

  De aankoop van een nieuwe woning betekent een grote mijlpaal in uw leven, doch met belangrijke financiële implicaties. Onze advocaten kunnen u van bij het begin begeleiden.

  De Woningbouwwet, ook wel de Wet Breyne, bevat dwingende bepalingen ter bescherming van een kandidaat-koper of kandidaat-bouwheer van een nog te bouwen of in aanbouw zijnde woning. Wij kijken graag uw overeenkomst na om te controleren of aan alle verplichtingen wordt voldaan. Ook als het na de aankoop of verkoop misgaat, staan we u met raad en daad bij. Denk maar aan de situatie waarbij u een gerenoveerde woning aankoopt en die achteraf vol gebreken blijkt te zitten.

  Bovendien worden consumenten in veel gevallen nog extra beschermd door de wetgever ten aanzien van professionele verkopers. Zo zijn aansprakelijkheidsbeperkingsclausules vaak onrechtmatig gestipuleerd, waardoor u alsnog aanspraken kan laten gelden. Wij bekijken samen met u de situatie en verdedigen uw belangen.

  Maak een afspraak

  Private aanneming en bouwrecht

  Liep er bij het bouwen van uw woning of appartement iets mis? Werden de gevraagde werken gebrekkig of onvakkundig uitgevoerd? Laat de kwaliteit van het materiaal het afweten? Duurt het allemaal veel te lang? Voor ernstige gebreken zijn de architect en aannemer tien jaar aansprakelijk. Het gaat voornamelijk om fouten die de stabiliteit en de veiligheid van het bouwwerk in gevaar brengen.

  Aannemers en architecten zijn eveneens verantwoordelijk voor (verborgen) gebreken zoals vochtproblemen of barstende vloertegels. Hoewel deze niet ernstig genoeg zijn om in aanmerking te komen voor de tienjarige aansprakelijkheid, kan u ook hiervoor een oplossing dan wel een schadevergoeding eisen. Hield de aannemer zich niet aan de uitvoeringstermijn of lopen de werken onredelijke vertraging op, dan maakt u wellicht aanspraak op een vertragingsvergoeding.

  Tip: Recente cassatierechtspraak heeft ertoe geleid dat de aannemer eenvoudiger buitengerechtelijk kan worden vervangen indien u niet tevreden bent. Hiertoe moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn.

  Dewever & Van de Velde staat u graag bij om deze geschillen onderling of gerechtelijk op te lossen. Onze advocaten streven steeds naar een optimale vergoeding voor de gelopen schade.

  Juridische bijstand nodig voor uw bouwproject? Aarzel niet om ons te contacteren.

  Maak een afspraak